The Corner House in Kitashirakawa / UME architects

first_img Japan Year:  Consultants:S3 Associates Inc.Architect In Charge:Satoru UmeharaCity:KyotoCountry:JapanMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Yasushi IchikawaRecommended ProductsLightsVibiaCeiling Lights – BIGLightsLonghiLamp – AkilelePorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – BackMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapText description provided by the architects. The site is located in Kitashirakawa, Kyoto adjacent to a stream, the Higashiyama mountains with its ‘Daimonji’ of ‘Gozan-no-Okuribi’ (a summer event in Kyoto) and has distant views to Hieizan mountains. The site overlooks open-spaces both across the street where the local university has a botanical garden, and adjoining where a children’s playground is situated. Together the two open spaces turn the site into a corner block.Save this picture!© Yasushi IchikawaHow can architecture respond to such a site?; As a response, I saw the roof as is an important contextual element within the area and develop it as a concept. In this quiet residential area, there are narrow streets with a mix of old and new houses, in which their appearance and roof forms are diverse. As an approach to the context, I selected an appropriate roof for both the program and the site and made a study. As a result, I decided to choose simple sloped roof with a ridge in a diagonal line. The roof form was eventually deliberated and discussed in a design review panel as the shape was unprecedented within the strict design guidelines of Kyoto. The roof form was eventually approved as it demonstrated that despite the house’s scale, it considered the urban context and conformed to the stultifying regulations of Kyoto.Save this picture!Floor PlanSave this picture!© Yasushi IchikawaSave this picture!Floor PlanThe house is for a family of 4 people. The main spaces are open to form a single space and act as the hub of second floor where the family spends most of their time. The space is connected to the third floor and a loft by a void, which is covered by a large ceiling projecting from a terrace. It is possible to live in this central space while feeling all the signs of family life with the blind spots made by floor slabs with different levels, kitchen and stairs. This simple framework, which allows the space to stand out, details were planned minutely providing the house with consistency and coherence to the design.Save this picture!© Yasushi IchikawaA “band” attached to four sides on the second floor is used as a cabinet and a bay window that creates a space for planting, the display of objects, as well as a bench and a peak. This band reinterprets the traditional ‘En’(veranda-like), ‘Shoin’(study-like) and ‘Toko’(alcove-like) ‘Degoushi’(grilled oriel-like) and transforms an abundant residential configuration into expansiveness space, that acts both physically and psychologically. The “bands” depth thickens the boundary of the wall making the division between in-and-out ambiguous.Save this picture!© Yasushi IchikawaThe eyes scan rove across planting on a terrace and a peak, cherry blossoms in children’s playground, university botanical garden and far mountains, and not just the borrowed scenery from an opened window. In this house the family is living while feeling body movement, a diffuse vision and the experimental links every day act on the unconsciousness.Satoru Umehara / UME architectsSave this picture!© Yasushi IchikawaProject gallerySee allShow less151 dwellings in ZAC du Pré Gauchet / a/LTASelected ProjectsAD Interviews: Amale Andraos and Dan Wood / WORKacInterviews Share Houses The Corner House in Kitashirakawa / UME architects TEN Planning ArchDaily Architects: UME architects Year Completion year of this architecture project “COPY” CopyHouses•Kyoto, Japan ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/781217/the-corner-house-in-kitashirakawa-ume-architects Clipboard Projects The Corner House in Kitashirakawa / UME architectsSave this projectSaveThe Corner House in Kitashirakawa / UME architects Photographs 2015 Year:  2015 Constructor: “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/781217/the-corner-house-in-kitashirakawa-ume-architects Clipboard Save this picture!© Yasushi Ichikawa+ 32 Share photographs:  Yasushi IchikawaPhotographs:  Yasushi Ichikawa CopyAbout this officeUME architectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesKyotoJapanPublished on January 31, 2016Cite: “The Corner House in Kitashirakawa / UME architects” 30 Jan 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ AbstractFaucetshansgroheKitchen Mixers – Talis MShower ColumnsAXORShowers – AXOR LampShower by NendoWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMTable LampsAxolightTable Lights – SkirtDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Glass Pivot Door – Rabel 8700 Slim Super ThermalUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexExterior DeckingHouse of BambooDecking – BambooAnti-Corrosive CoatingsTIGERPowder Coating – Drylac® Bianco 605More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?角落住宅 / UME architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *